HUNGARY'S

magyar hírportál

Innen tudod, hogy a májad “haldoklik”!

loading...

Abban sajnos egyetérthetünk, hogy a májunkra mind jelentősen nagy terhet róvunk. Esetenként túl nagyot is. Mivel ez a szerv felel a testünk méregtelenítéséért és a felszívott tápanyagok kezeléséért, nem kell jobban magyarázzuk, hogy milyen kiemelkedő szerep van az egészségünk fenntartásában.

loading...

Van még egy jó dolog a májunkban. Mégpedig az, hogy mindig igyekszik a tudatunkra adni, ha valami nincs rendben vele, így van lehetőségünk jobban odafigyelni rá. Lássuk, melyek ezek a jelek!

1. Hasi fájdalomHa fájdalmat érzel a májad területéről, ez egy jele lehet annak, hogy gyulladásban van. A máj a has jobb felső oldalán található az alsó bordaívek alatt, ezért vedd figyelembe, ha görcsöket vagy valamilyen egyéb fájdalmat éreztél mostanában ezen a részen.

2. Sárga bőr

A bőr sárgásabb árnyalat sokkal gyakoribb lehet, mint maga a sárgaság és egyéb kiváltó okai is lehetnek, mint például a túl sok répa vagy répalé fogyasztása. Azonban az, amely már a szemet is érinti egy komoly jel arra, hogy a máj nem képes feldolgozni az elpusztult vörösvérsejtekből származó bomlástermékeket és valami gond van vele.

3. HányingerAz émelygés számos egyéb betegség tünete is lehet, ezét nem kell egyből a májproblémára gondolni, viszont, ha a többi tünettel együtt társul, az erős jelzés kell, hogy legyen. Érdemes orvos véleményét kikérni, mert lehetséges, hogy csak gyomorrontásról van szó.

4. Furcsa színű székletA normális széklet általában barna színű. Ha a színe eltér a barnától és halványsárga vagy szürkés színűre változik, akkor az egyértelmű jel, hogy valami nincs rendben a májunkkal. Szintén fontos figyelmeztető jel, ha kátrány színű és vér is megjelenik benne!

5. FáradtságCsakúgy, mint az émelygés, a fáradtság is jelenthet sok mindent, ha más tünetektől elkülönülten tapasztalható. Ne ijedj meg, ha rendszeresen fáradtságot tapasztalsz, de mindenképpen konzultálj az orvosoddal, ha a tünetednek nincs különösebb oka.

6. Hasi duzzanat

Ha előrehaladott májbetegségről van szó, akkor gyakori tünet a folyadék visszatartás, amely általában hasvíz növekedéssel jár, esetleg a bokák és a láb is duzzadt lehet. Ez a tünet vesefunkció csökkenésének jele is lehet.7. Rossz lehelet és testszag

Lehet, hogy nem is gondolnád, de a rossz lehetel és testszag mögött komolyabb probléma is állhat, mégpedig a máj funkciójának csökkenése. Ha egy fogmosás vagy szájvíz használta sem segít, érdemes jobbam megvizsgálni a probléma gyökerét.

8. Fokozott sérülékenységVannak olyanok, akik állandóan megütik magukat, mert egyszerűen olyan típusok, de ha te nem tartozol közéjük és mégis azt tapasztalod, hogy a tested tele van kisebb zúzódások jeleivel, úgy, hogy nem is igazán emlékszel rá, mi okozhatta, akkor lehet, hogy nagyobb probléma áll a háttérben.Hirdetés

9. Merevedési zavarHa a máj stressz alatt van, vagy komolyabb betegségben szenved, akkor nem tudja szabályozni megfelelően a hormonokat, mint ahogy azt általában tenni szokta. Ez azt jelenti, hogy bárki, akinek pénisze van, merevedési zavaroktól szenvedhet, ugyanakkor a herék csökkenése is tapasztalható ilyenkor.

10. Viszkető bőr

Amikor a májjal valamilyen probléma van, nem szokatlan, hogy az epe kémiai összetevői megjelenjenek a véráramban. A májbetegségben szenvedő betegeknél nagyon jellemző tünet a viszkető bőr, amikor ez az anyag a véráramba jut.

11. Pók angiómaHa észreveszed, hogy pókszerű kapilláristágulat jelenik meg a bőröd alatt, az a májbetegség jele lehet. Ezeket a tágult vérerek okozzák és legtöbbször semmi bajt nem okoznak, de ha több van belőlük, mint három, akkor érdemes megvizsgáltatnod a májadat.

12. Sötét karikák a szem alattA sötét körök vagy “táskák” megjelenése a szem alatt általában az alváshiány miatt alakul ki. Azonban egyes esetekben annak a jele, hogy a máj túlterhelt. Ez időnként párosulhat pattanások megjelenésével is.

13. Férfi mellA tudományos neve a “gynecomastia”. Bárhogyan is nevezzük, a májbetegség egyik legjellemzőbb tünetéről van szó. Ahogyan a merevedési zavarnál is szó volt róla, a máj nem tudja megfelelően szabályozni a hormontermelést, ha túl van terhelve.

loading...

Next Post

Previous Post

© 2019 HUNGARY'S

hungarys.info

loading...